Ghid pentru deschiderea unei pensiuni agroturistice cu fonduri europene

Cand ti-ai pus in gand sa intri in industria ospitalitatii, o prima idee – si cea mai la indemana – este deschiderea unei agropensiuni cu fonduri europene.

 

Inainte sa vorbim despre cine poate solicita fonduri europene pentru o pensiune, trebuie sa ne lamurim care este diferenta intre o pensiune turistica si una agroturistica, pentru ca cele doua tipuri de unitati de cazare nu sunt acelasi lucru, chiar daca uneori termenii sunt interschimbabili.

 

O pensiune agroturistica este un spatiu de cazare cu pana la 8 camere pentru turisti. Daca sunt mai mult de 8 camere, este vorba despre o pensiune turistica. In plus, proprietarii pensiunii agroturistice locuiesc, de obicei, in aceeasi cladire cu turistii, care beneficiaza in acelasi spatiu de conditii de pregatire si servire a mesei.

 

Un alt element important este posibilitatea vizitatorilor de a participa la activitati agricole sau mestesugaresti – un criteriu definitoriu al unei pensiuni agroturistice. Cu alte cuvinte, o cabana inchiriata pe de-a intregul nu se incadreaza in definitia unei pensiuni agroturistice.

 

Inca un detaliu important de care trebuie sa tii cont inainte sa-ti faci planuri pentru o pensiune agroturistica: suprafata de teren aferenta constructiei trebuie sa aiba cel putin 1.000 de metri patrati si sa fie la distanta fata de posibilele surse de poluare sau de alte pericole.

 

Provocari cu care te poti confrunta

 

Decizia de a investi intr-o pensiune agroturistica poate fi una dificila, mai ales atunci cand nu ai banii disponibili si vrei sa aplici pentru fonduri europene. Iata care sunt principalele provocari pe care trebuie sa le cunosti inainte de a demara procedurile de depunere a dosarului.

 

  • Piata – o pensiune agroturistica nu poate fi amplasata oriunde. Daca vrei sa primesti fonduri europene, trebuie sa verifici inainte daca locul pe care l-ai ales pentru constructia ei se incadreaza in reglementarile oficiale.
  • Cofinantarea – nu vei primi toti banii de care ai nevoie pentru dezvoltarea proiectului tau. Limita maxima este de 200.000 de euro, iar 10% din costurile totale trebuie sa fie platite de tine. In unele cazuri, e nevoie sa dovedesti ca detii deja sumele necesare pentru proiect.
  • Legislatia – criteriile de acordare a fondurilor europene sunt stricte, asa ca trebuie sa le cunosti si sa le respecti in detaliu daca vrei ca proiectul tau sa nu fie respins sau, in cel mai rau caz, sa nu te trezesti ca trebuie sa returnezi fondurile primite pentru ca nu te-ai incadrat in reglementari.
  • Promovarea – este esentiala pentru bunul mers al afacerii, odata ce proiectul a fost aprobat, iar fondurile au fost alocate. Promovarea este de mai multe feluri, de la anunturi in mass-media pana la prezenta la targuri de turism si uniforme personalizate pentru angajati.

 

 

 

 

Cum obtii finantare europeana pentru un proiect in agroturism

 

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) este institutia care se ocupa cu verificarea, selectia si implementarea proiectelor cu fonduri europene in zona rurala. Infiintarea unei pensiuni agroturistice se incadreaza in Programul National de Dezvoltare Rurala – Submasura 6.4 – Investitii in Crearea si Dezvoltarea de Activitati Neagricole.

 

Sprijinul nerambursabil oferit de AFIR celor care doresc sa-si infiinteze o pensiune agroturistica intr-o zona rurala este de maximum 90% din costurile finale ale proiectului si nu poate depasi suma de 200.000 de euro pentru un beneficiar, pe parcursul a cel mult trei ani fiscali. Asta inseamna ca va trebui sa obtii finantari suplimentare daca proiectul costa mai mult de 200.000 de euro – din fonduri proprii sau prin credite bancare.

 

Pe de alta parte, potrivit Regulamentului 1407 din 2013 al Comisiei Europene, in cazul in care beneficiezi si de sprijinul de minimis, proiectul de deschidere a pensiunii agroturistice devine neeligibil, asa ca nu vei mai putea aplica pentru fonduri europene prin Submasura 6.4.

 

Cine poate cere fonduri nerambursabile

 

Potrivit AFIR, cei care pot solicita fonduri europene prin Submasura 6.4 pentru infiintarea unei pensiuni agroturistice sunt:

 

  • fermierii, agricultorii si membrii gospodariilor agricole care vor sa-si diversifice activitatile, pe langa agricultura, cu alte activitati nonagricole;
  • microintreprinderile si intreprinderile mici deja existente in zonele rurale;
  • microintreprinderile si intreprinderile mici nou infiintare in zonele rurale, care pot aduce dovada cofinantarii proiectului.

 

O microintreprindere este o firma sau o societate cu cel mult 9 angajati si o cifra anuala de afaceri de maximum 2 milioane de euro, echivalentul in lei. Pe de alta parte, o intreprindere mica are intre 10 si 49 de angajati si o cifra anuala de afaceri de maximum 10 milioane de euro, echivalentul in lei.

 

Trebuie subliniat faptul ca, potrivit reglementarilor in vigoare, activitatea pentru care soliciti finantare – in cazul de fata, spatiile de cazare – trebuie sa se desfasoare intr-o zona rurala. Cu alte cuvinte, o pensiune agroturistica nu poate fi infiintata intr-un oras, oricat de mic ar fi.

 

Forma de organizare

 

Persoanele fizice neautorizate (PFA) nu pot obtine fonduri europene pentru o pensiune agroturistica, asa ca trebuie sa optezi pentru una dintre formele de organizare acceptate. In cazul in care nu ai deja o firma sau nu esti PFA, trebuie sa incepi demersurile de infiintare din timp, pentru a putea beneficia de suficient timp pentru a aduna celelalte documente si autorizatii necesare pentru obtinerea finantarii.

 

Iata care sunt formele de organizare eligibile pentru fonduri europene:

 

  • PFA (Persoana Fizica Autorizata);
  • SRL (Societate cu Raspundere Limitata);
  • SNC (Societate Nume Colectiv);
  • S.A. (Societate pe Actiuni);
  • Intreprindere individuala;
  • Intreprindere familiala;
  • Societate cooperativa agricola de gradul 1;
  • Societate cooperativa mestesugareasca si de consum, tot de gradul 1.

 

 

Conditii pentru finantarea unei pensiuni agroturistice

 

Una dintre cele mai importante conditii pe care e musai sa le respecti pentru a primi finantare pentru o pensiune agroturistica este faptul ca trebuie sa desfasori deja o activitate agricola in momentul in care depui dosarul de finantare – aici intra cresterea animalelor, horticultura sau agricultura. Pe langa asta, iata care sunt celelalte conditii care trebuie indeplinite:

 

  • Activitatea agricola mentionata mai sus trebuie sa fie pe raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale. De exemplu, nu poti aplica pentru fonduri daca vrei sa construiesti o pensiune agroturistica intr-o localitate si detii o crescatorie de porci sau o cultura de porumb in alta parte.
  • Confortul pe care il oferi turistilor in pensiunea ta trebuie sa indeplineasca toate criteriile minime obligatorii si sa se incadreze la cel putin „o margareta”.
  • Trebuie sa te ocupi personal de primirea turistilor si de programul lor pe tot parcursul sejurului. Asadar, nu le poti da cheia si apoi sa-i lasi sa se descurce. In plus, mesele oferite turistilor trebuie preparate din ingrediente produse in gospodaria proprie sau achizitionate de pe plan local, de la producatori autorizati.
  • Pe parcursul contractului de finantare si in perioada de monitorizare, trebuie sa desfasori o activitate agricola – cresterea animalelor, agricultura, horticultura – sau sa infiintezi un atelier de lucru pentru activitati mestesugaresti, cum ar fi artizanatul.
  • In cazul in care detii o casa spatioasa pe care vrei sa o transformi intr-o pensiune agroturistica, asta inseamna ca faci o investitie noua – aici intra toate lucrarile de amenajare si dotare cu echipamentele si instalatiile necesare pentru cazarea turistilor.
  • Trebuie sa-ti iei angajamentul ca vei introduce pensiunea in circuitul turistic.
  • Daca pensiunea este infiintata in perimetrul ariilor naturale protejate, trebuie sa prezinti toate avizele si autorizatiile necesare inainte de a primi ultima transa de plati. In caz contrar, proiectul devine neeligibil si va trebui sa dai fondurile primite inapoi.

 

Avize si autorizatii necesare

 

Autorizatia de gospodarire a apelor, de exemplu, este necesara atunci cand pensiunea agroturistica nu poate fi racordata la sistemul public de alimentare cu apa. In acest caz sunt folosite resurse alternative – put, fosa septica, statie proprie de epurare si evacuarea apelor menajere intr-un rau sau parau.

 

Analiza de risc, pe de alta parte, vizeaza siguranta turistilor si este eliberata de o firma autorizata care verifica toate potentialele pericole si face recomandari pentru evitarea lor. Iata care sunt principalele avize si autorizatii necesare pentru o pensiune agroturistica:

 

  • Aviz tehnic privind constructiile din domeniul turismului;
  • Certificat de clasificare a pensiunii;
  • Alte autorizatii si avize, in functie de fiecare situatie in parte;
  • Autorizatia de mediu;
  • Autorizatia de gospodarire a apelor, eliberata de Administratia Nationala Apele Romane;
  • Autorizatia sanitara de functionare, eliberata de Directia de Sanatate Publica;
  • Documentul de inregistrare sanitar-veterinara;
  • Autorizatia privind masurile de Protectia Muncii;
  • Autorizatia de securitate la incendiu si de protectie civila;
  • Analiza de risc la securitatea fizica;
  • Autorizatie de la autoritatile locale (Primarie).

 

Pe langa cele de mai sus, mai sunt si alte reglementari care trebuie respectate in cadrul unei pensiuni agroturistice, cum ar fi obligatia de a angaja personal calificat, dar si de a pastra evidenta turistilor care se cazeaza.

 

Criterii de selectie a dosarului

 

Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale evalueaza si puncteaza toate proiectele in functie de cinci criterii sau principii. Proiectele cu cel mai mare punctaj primesc finantare. Iata care sunt cele cinci criterii de departajare a proiectelor:

 

  • Principiul diversificarii activitatilor agricole catre activitati nonagricole – 20 de puncte;
  • Principiul prioritizarii sectoarelor cu potential de crestere – 35 de puncte;
  • Principiul stimularii activitatilor turistice – 10 puncte;
  • Principiul derularii activitatilor anterioare ca activitate generala de management a firmei – 20 de puncte;
  • Principiul localizarii intregii activitati a solicitantului in mediul rural – 15 puncte.

 

Punctajul maxim care poate fi obtinut este de 100 de puncte, iar cele mai importante criterii sunt cele care vizeaza dezvoltarea zonelor rurale cu potential de crestere.

 

Asadar, daca vrei sa-ti infiintezi o pensiune agroturistica pe Valea Prahovei, de exemplu, sunt mai putine sanse sa primesti finantare europeana, pentru ca zona respectiva este deja foarte bine dezvoltata din punct de vedere turistic.